Schenkingsvrijstelling - jubelton

Denk aan het onbenutte deel van de “jubelton”!

Nieuwsgierig

Benieuwd naar hoe we jouw bedrijf op notarieel en juridisch vlak kunnen bijstaan? Neem contact op met een van onze juristen voor een eerste gesprek.

Heeft u in 2022 gedeeltelijk gebruik gemaakt van de schenkingsvrijstelling eigen woning, ook wel jubelton genoemd?
Dan heeft u in 2023 nog de mogelijkheid om een bedrag te schenken dat hoger is dan de schenkingsvrijstelling van € 28.947 die geldt voor 2023.

Schenkingen in termijnen
Als u in 2022 een gedeelte van de totale vrijstelling van € 106.671 heeft geschonken, mag u het onbenutte deel uit 2022 in 2023 alsnog schenken. Let wel, u moet het aanvullende bedrag daadwerkelijk nog dit jaar overmaken. Ook mag u maar eenmaal een beroep doen op de vrijstelling. Als er al iets is geschonken, moet dat in mindering komen op de € 106.671.

Omdat u over schenkingen een aangifte schenkbelasting moet doen adviseren wij de schenking (wederom) vast te leggen in een notariële akte van schenking, zodat alle van belang zijnde voorwaarden behorende bij die schenking (onder andere de uitsluitingsclausule) kunnen worden opgenomen.

Bestedingstermijn tot en met 2024
Wat belangrijk is om te weten, is dat de ontvangen schenkingen moeten worden besteed aan de “eigen woning” (Box 1), en dus niet een vakantiehuis of een verhuurde woning. De ontvanger heeft hiervoor twee kalenderjaren na de eerste schenking de tijd. Dus uiterlijk op 31 december 2024 moet het ontvangen bedrag zijn gebruikt voor de eigen woning!

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Telefoonnummer +31 (0)85 0760 760.

HIdde klein

Actueel

Papieren schenking

Mogelijkheden en gevolgen van reeds gedane papieren schenkingen.

Graag brengen wij u op de hoogte van de mogelijkheid tot het doen van een zogenaamde (jaarlijkse) “schenking op papier” en de gevolgen ten aanzien van box 3 voor de papieren schenkingen die u reeds hebt gedaan….
Mature happy romantic couple hugging embracing while walking in park together. Bonding, love and relationship concept

Actueel

Uw nalatenschap goed regelen.

Een executeur aanwijzen in uw testament?

Na uw overlijden moet er van alles geregeld worden: denk aan het opzeggen van uw abonnementen, het laten taxeren van uw inboedel en het eventueel aflossen van uw schulden. Maar wie doet dat als u dat zelf niet meer kunt doen? Als u niemand in uw testament aanwijst dan dienen uw erfgenamen onderling te beslissen wie deze taken op zich neemt, maar u kunt ook in uw testament een executeur aanwijzen die u verantwoordelijk maakt voor deze taken….
Partner van generaties
Vestigingen

Gemert

Uden

Deurne

Social Media